Συχνές Ερωτήσεις

1. Χαλάνε τα παιδικά δόντια;

Τα παιδικά, όπως και τα μόνιμα δόντια είναι πιθανό να χαλάσουν με το φαγητό ή τους φρουτοχυμούς, ή ακόμα και το γάλα. Όλα αυτά περιέχουν ζάχαρη, υδατάνθρακες δηλαδή, που τα μικρόβια του στόματος τα χρησιμοποιούν, παράγουν οξέα και σιγά σιγά τα δόντια καταστρέφονται. Όταν το παιδί χρησιμοποιεί μπιμπερό με γάλα ή θηλάζει για πολλές ώρες, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι η πιο επικίνδυνη συνήθεια για τα δοντάκια του! Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται αποκλειστικά για διατροφή και όχι "καταβούληση", για να ηρεμεί το παιδί.

2. Πόσο βλάπτουν τα γλυκά;

Oτιδήποτε απαγορέψουμε στα παιδιά, θα το ζητούν επίμονα. Τα γλυκά είναι βλαβερά, αλλά με τις σωστές οδηγίες από τον ιατρό δεν απαγορεύονται. Για παράδειγμα, μπορούμε να επιτρέπουμε ένα γλυκό το σαββατοκύριακο, με το τέλος του γεύματος, στο επιδόρπιο.

3. Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα παιδικά δόντια;

Tα δόντια πρέπει να καθαρίζονται μόλις εμφανιστούν στο στόμα, αρχικά με τη βοήθεια μίας βρεγμένης γάζας. Με την εμφάνιση των πίσω δοντιών με κανονική οδοντόβουρτσα και ίχνος οδοντόκρεμας δύο φορές την ημέρα. Οπωσδήποτε το βράδυ πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα πριν κοιμηθεί το παιδί. Πάντα με βοήθεια από το γονέα μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

4. Γιατί το παιδί μου τρίζει τα δόντια του;

Το τρίξιμο των δοντιών(βρυγμός) είναι παρα πολύ συχνό στα παιδιά. Δε θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς εκτός αν γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των 10-12 ετών και αξιολογείται κατα περίπτωση .

Κύλιση στην Αρχή